Tipy, triky
Tipy, triky
Proč pít kozí mléko?
Kozí mléko je pro náš organismus velice prospěšné, a dokonce je lépe stravitelné než mléko kravské, ale i tak je mnohými zavrhováno
Důvodem je jeho typický zápach, který si mnozí z nás pamatují z dětství. V dnešní době již není nutné se kozímu mléku a výrobků z něj vyhýbat, protože kozí produkty jsou nejen dostupné, ale také jsou kvalitnější.
Nepříjemný zápach, který si spojujeme s kozím mlékem, je závislí na čistotě a zpracování produktu, na kvalitě krmiva a ustájení zvířat. Takže pokud jsou dodrženy správné podmínky, mléko nás příjemně překvapí svou jemnou chutí a vůní. Patříte-li mezi ty, kteří mají problém s kravským mlékem (alergií na některou ze složek trpí 60-70% populace), tak byste měli zkusit výrobky z kozího mléka – mají jiné složení a odlišný podíl proteinových frakcí (kasein – mléčná bílkovina – často způsobuje alergie).
Už ve starém Římě považovali kozí mléko za elixír zdraví a krásy, tak proč byste ho nemohli vyzkoušet i vy? Kozí produkty můžete zakoupit buď přímo od farmářů, nebo v obchodě se zdravou výživou. Ceny jsou sice vyšší než u běžných mléčných výrobků, ale vaše tělo vám za to bude vděčné a pravděpodobně ušetříte i výdaje za léky. Má se totiž za to, že pravidelná konzumace kozího mléka posiluje imunitní systém a působí jako prevence nádorových onemocnění. A je toho ještě mnohem víc.
S jakými problémy nám kozí mléko může pomoci:
- Problematická pleť (akné, atopický ekzém, vyrážky) - masti, koupele ze syrovátky
- Alergie na některou ze složek kravského mléka (př. kasein)
- Stres, únava, migrény
- Revmatické bolesti
- Problémy se zažíváním, s játry a slinivkou
Prospěšné látky v kozím mléce:
- vitamíny: A, skupina B (hlavně riboflavin a niacin)
- minerály (fosfor, vápník, hořčík, draslík,...) a stopové prvky (měď, zinek, mangan,...)
- kyselina linolová (skupina omega-6 mastné kyseliny) - podílí se na lepším hojení ran
- kyselina kapronová, k. kaprilová a k. kaprinová – využívají se při léčbě srdečních a střevních chorob, při žlučníku a cystické fibrózy (dědičná nemoc postihující dýchací a trávicí soustavu)
- proteiny – velmi nízký obsah kaseinu (alfa S1 kasein)
- Tuk v kozím mléce je lépe stravitelnější, protože se složením podobá tuku v mateřském mléce (homogenní). Díky vyššímu obsahu mastných kyselin přechází energie ze žaludku rovnou do krve. Kozí mléko je tedy ideální i pro sportovce.
Produkty z kozího mléka:
Potraviny: mléko, jogurt, sýry (čerstvé i vyzrálé – silně aromatické), tvaroh, syrovátka,...
Pro kosmetické účely se využívá především tuk a syrovátka (mýdla, balzámy, krémy,...)
Na co si dát pozor:
- Intolerance laktózy (mléčný cukr) – Při této alergii je nutné brát v potaz, jak závažnou formou nesnášenlivosti jedinec trpí. Při nejtěžší formě je nutné vyhnout se i minimálnímu množství laktózy.
- Nepasterované mléko – Čerstvě nadojené mléko, které není tepelně zpracované, sice obsahuje vyšší podíl prospěšných látek, ale existuje zde riziko nákazy (listerióza, borelióza).