Pohyb jako prevence i zdroj radosti

Vždy si dokážeme najít spoustu výmluv, proč něco dělat nemůžeme. Často si vytváříme nejrůznější domněnky o věcech, které jsme ani nezkusili.

Převálcují nás obavy, strach a předsudky. Zamrzneme v jednom bodě a odmítáme se pohnout a to doslova. Při slově sport mnozí protočí panenky a pronesou, že to není pro ně, že sport je příliš drsný, náročný apod. Opusťme tedy představy vrcholového sportu a všech týmových a soutěžních aktivit. Máme tu jednotlivce, člověka, který je uzpůsoben k pohybu, k fyzické práci. Každý den se musíme hýbat, vstát z postele, obléknout se, vyjít z domu. Díky naší zkreslené představě a nátlaku médií jsme získali dojem, že pohyb znamená dostat se na pokraj svých sil, přináší bolest svalů a případně kloubů. Nic z toho se nemusí stát, pokud poslechnete své tělo a najdete si pohyb, který vyhovuje přímo vám.

Pro ukázku přinášíme výběr aktivit, které jsou vhodné i pro jednotlivce a nejsou ani časově ani finančně náročné. Tempo a způsob provedení záleží především na vašich fyzických schopnostech. Vždy se vyplatí začít pozvolna a nepřetahovat své možnosti. A především, co je nejdůležitější, pohyb by vám měl přinášet vnitřní uspokojení a radost. Pokud se po každé musíte k pohybu nutit a cítíte se i po výkonu frustrovaní, tak hledejte jinou aktivitu, která vám sedne. Každý jsme individuální, proto hledejte a uzpůsobujte aktivitu podle možností svého těla.

  • Úklid – zní to sice trochu divně, že je zde zařazen úklid, ale je to aktivita, ve které můžete spojit příjemné s užitečným. Jen je třeba, abyste měli na paměti, že to děláte i pro své tělo a nezatěžovali pouze jednu jeho polovinu. Pokud jste praváci, zapojte do práce i levou ruku. Ti pokročilejší mohou úklid prokládat i protahujícími cviky. Pusťte si hudbu dle vaší nálady a uvidíte, jak vás úklid bude bavit. A navíc si vyčistíte i hlavu. Ideální aktivita na vybití vzteku a zlosti, věřte, že vaše podlaha nikdy nebyla čistější.
  • Chůze - další činnost, která vám může přijít banální, ale chození je opravdu velmi prospěšné a nepotřebujete k tomu nic jiného, než si najít čas. Pokud vás trápí zdravotní problémy fyzické či psychické, tak si naordinujte procházku každý den. Chůze vám zlepší kondici, protáhne svaly a šlachy (ideální je i chůze do schodů či do mírného kopce) a povzbudí vaši mysl. Chybí-li vám motivace, domluvte se se známými, že jim budete venčit psa, vezměte ven foťák nebo jděte do vzdálenějšího obchodu třeba jen pro pečivo.
  • Běh – běhání může někoho děsit, ale nemusíte se hned účastnit maratonu. Vždy běhejte podle svých možností, pokud jste začátečník, tak běh prokládejte chůzí. Rozhodně se vyplatí koupit si kvalitní běžeckou obuv (ideální je s membránou – odvádí vlhkost a zajišťuje prodyšnost), která navíc šetří vaše klouby, protože tlumí nárazy. Pořizovací cena speciálních bot může být vyšší, ale rozdíl oproti klasické obuvi je nesrovnatelný. Běhání je prospěšné i pro vaši mysl, pro vybití emocí a samozřejmě i pro vaše tělo.
  • Freestyle běhání – i přes všechny výhody můžete zjistit, že samotné běhání vás ani tak moc nebere, že to potřebujete s něčím spojit. V poslední době můžete potkávat venkovní posilovny, kam můžete doběhnout, protáhnout celé své tělo a běžet dál. Nic neplatíte a je na vás kolik času tam strávíte. Ti odvážnější mohou využít vše, co jim při běhu padne do oka – lavičky, zábradlí, stromy nebo zídky.
  • Plavání – aktivita, která je vhodná i pro ty, co mají omezenou pohyblivost. Ideální činnost pro posílení zádového svalstva i pro rehabilitaci. Pokud chcete začít opravdu pozvolna nebo s vodou nemáte kladný vztah, tak zkuste navštívit bazény s vyšší teplotou vody nebo plavání proložte nějakou z vodních procedur (masážní trysky atd.).
  • intuitivní tanec – není nic jednoduššího, než si pustit příjemnou hudbu a nechat tělo, ať si dělá, co chce. Kromě jiného se naučíte uvolnit a zjistíte, že zvládáte pohyby, které byste ani nezkoušeli. Hudba je jedním z dalších terapeutických prostředků, které vám mohou navodit příjemné rozpoložení mysli a pomohou zapomenout na starosti. Každá činnost, které věnujete plnou pozornost, vás přenese do stavu, kdy vnímáte pouze to, co se děje tady a teď.


Co vám správně zvolená a pravidelná pohybová aktivita přinese?

  • Kondici, pružnost, zlepšení zdravotního stavu
  • Srovnání myšlenek/ vyčistění hlavy od starostí
  • Odbourání stresu a eliminaci depresivních stavů
  • S kombinací se správnou stravou můžete zamezit vzniku mnoha civilizačních chorob včetně obezity či cukrovky
  • Radost a motivaci do života
  • ...a mnoho dalšího (odvíjí se od zvolené aktivity a individuality člověka)