Infrasauny - všestranná pomoc

Infrasauny zvenku vypadají jako finské sauny, hlavní rozdíl ovšem spočívá ve zdroji tepla.

Jak už napovídá název, v prvním případě jde o sálavé teplo z infračervených panelů. Infračervené záření je neviditelné světlo, jedná se o elektromagnetické záření s určitou vlnovou délkou (větší než viditelné světlo). Lidské tělo toto záření pohlcuje a při ochlazování zase vysílá zpět. Infra paprsky při dopadu na povrch těla pronikají do tkání a tím dochází k prohřívání kůže, kloubů i svalů. Díky cirkulaci krve se zvyšuje celková teplota organismu i vnitřních orgánů. Což velmi dobře působí na celý organismus včetně psychiky.

Ideální dobou na pobyt v infrakabině je ráno po osprchování případně večer. Pro umocnění účinku si s sebou můžete vzít ručník, kterým si budete otírat tělo, až se zpotíte (cca po 15minutách). Tím z pokožky odstraníte odumřelé buňky. Po vypnutí topidel se doporučuje nějakou dobu sedět s otevřenými dveřmi a pak se osprchovat ve vlažné vodě bez použití mýdel či sprchových gelů.

Pozitivní účinky infrasauny:

• uvolnění stresu, navození relaxace
  • snížení svalového napětí a bolesti
  • vhodné při ekzematických potížích
  • přirozená detoxikace
  • posílení imunitního systému
  • vhodné při bolestech zad a revmatismu

Mohlo by vás zajímat:

• Lze si infrasaunu pořídit do domu či bytu? Ano, zařízení lze umístit do jakéhokoliv temperovaného prostoru. Můžete vybírat z několika typů a velikostí
  • Když si nemohu/nechci infrasaunu pořídit, kde ji mohu vyzkoušet? Infrasauny bývají součástí některých fitness a welness center.
  • Jaká je teplota v infrasauně a jak dlouho saunování trvá? Teplota se v infrasauně pohybuje mezi 40-60 °C a doporučená délka pobytu je cca 30-40 minut.

Vybavení infrasauny:

Tři možnosti topidel:

• keramická – povrchová teplota 250-300 °C, poměrně rychle rozehřejí prostor na požadovanou teplotu (60 °C )
  • světelná keramická (red light) - povrchová teplota 300 - 500 °C, velmi rychle rozehřívají prostor a kromě tepla vyzařují i světlo, což může zintenzivnit zážitek ze saunování
  • karbonová - povrchová teplota 70 - 170 °C, prostor vyhřívají pozvolna a efektivněji

Doplňková zařízení:

• hudba – radio nebo mp3
  • barvy – barevné podsvícení; osvětlení měnící barvy
  • ionizátor – čistí vzduch, ideální pro alergiky

Na co si dát pozor:

• Pokud si pořizujete infrasaunu domů, pečlivě promyslete možnosti a nechejte si poradit, který typ a velikost kabiny (1-7 osob) by byly nejlepší zrovna pro vás. Třeba u karbonových topidel si sice připlatíte, ale mají nejdelší životnost.
  • Při zdravotních potížích (astma, problémy se srdcem,...) proberte možnosti saunování s infrazářiči se svým lékařem. V těchto případech se doporučuje zvolit nižší provozní teplotu (okolo 40 °C).
  • Po fyzické námaze počkejte alespoň 15 minut, než zahajíte terapii v infrasauně.